Castellserà, un poble situat al contrafort sud de la Serra, convida al visitant a tenir-hi una grata estança. Els carrers estrets que naixen del nucli àntic, antigament cuostodiat per la Torre dels Canonges, les places guarnides per arbres i fonts, racons per descansar, hortes i camins... tot un conjunt que li dona un encant tranquil i endreçat. Alhora compta amb piscines municipals, polisportiu, camp de futbol, escoles, variats establiments comercials... Infraestructures i establiments que permeten qualitat de vida a la gent del poble.


Les troballes fetes a l'indret del Tossal del Moro, en plena Serra d'Almenara, indiquen que els primers assentaments daten del 900 -650 a.C., aquests són de la mateixa època que les fetes en diferents indrets de la mateixa Serra d'Almenara i Serra de Bellmunt. Des de llavors vides de comtes i senyors, sarraïns, del monestir de poblet, de projectes de reg, guerres, fortaleses i muralles... expliquen la història de Castellserà. Algun dels àntics edificis que formaven part del patrimoni històric s'han perdut en el passat, com l'antiga esglèsia del S.XII d'influències romàniques dedicada a Sta Maria Magadalena, el castell o les muralles.

   Amb tot, en el poble es conserva un valuós patrimoni històric i cultural, d’on destaca:

 

  • L’Ermita d'estil barroc construïda a finals del segle XVI dedicada al Sant que protegi al poble de la pesta que esdevingué a finals del segle XVI. En aquell moment ocupava un lloc fora del poble enmig de camps de conreus. Però actualment està dins el municipi, al peu de la carretera que duu a Preixens.
  • La Panera, un edifici conegut com “la botiga del castell” o “el castell”, data del 1520, època de l'abat Domènec Porta del monestir de Poblet, així ho testimonia un escut gravat tant a la portalada com en una arcada interior. L'any 2001 fou declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), en la categoria de monument artístic.
  • La creu de terme, data del segle XVI. Ara està situada a dalt del carrer Sta Maria, abans estava al portal del Sitjar. Les creus de terme assenyalaven la sortida del poble. Inicialment eren dues l'altra estava situada a la plaça de la sardana(antigament plaça de la creu).
  • Cal Tarragona - Al carrer del portal Nou hi ha aquest casal pairal català d’estil barroc. Construida a principis del segle XVII, d’estil renaixentista.
  • Cal Carnisser - És una casa construïda a mitjants del s. XX. De la seva façana destaca la gran balconada, amb notable treball de forja a la balustrada i els esgrafiats que representen bucòliques escenes camperoles relatives a les tasques agrícoles més representatives de cada estació.
  • Escut de cal Toret - Podria ser originari del castell i fer referència a Poblet.
  • "La garuta" - La Gruta és un edifici històric que forma part de l'entorn de protecció de la Panera. La Garuta comunicava antigament la part alta del poble amb la plaça del Sitjar. El mal estat en què es troba l'immoble obligarà.

 

SERVEIS

Hi trobem bons professionals, instal·lacions i establiments que donen un bon servei  als veïns i veïnes de Castellserà i, a aquell qui vulgui fer-hi una parada (piscines municipals, camp d'esports, poliesportiu, el centre mèdic, la farmàcia, ...).
 
Així com botigues que  ofereixen un tast de la bona gastronomia del poble, com "Ca la Rosita" i "La Ginesta", dues magnifiques pastisseries que, entre altres, fan cada una amb el seu toc, una de les especialitats més destacada de la zona , "la coca de recapte", d'interessant origen i molt pròpia del territori.
                                

També hi trobem botigues de comestibles, on hi trobaràs tot el que necessitis per casa i  el seus propis embotits, elaborats amb carn de proximitat i qualitat.

I per passar una bona estona per fer un beure, un vermut o fer un àpat pots anar a "La Fonda" , al "Bar l'Amistat", al pub o al bar de les piscines.